SI

I

EN


Komorni godalni orkester Slovenske filharmonijeKomorni godalni orkester Slovenske filharmonije je štirinajstčlanski komorni sestav, ki igra brez dirigenta. Ustanovljen je bil leta 1993 ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. V šestindvajsetih letih delovanja je ansambel odigral več kot 400 koncertov doma in v tujini. Nastopil je na Ljubljanskem poletnem festivalu, na mariborskem Glasbenem septembru, na festivalih Danubiana in Slovenski glasbeni dnevi, leta 2003 pa tudi v okviru Svetovnih glasbenih dnevov »Slovenija 2003« v Ljubljani. Koncerti v Dubrovniku (Dubrovniški poletni festival), Zadru, Zagrebu (Zagrebški poletni festival, Baročni festival Zagreb), Samoboru, Opatiji (Bienale sodobne glasbe), Rabu, Pagu, v Novem Sadu (Festival Nomus), Celovcu, Ohridu (Ohridski poletni festival), Podgorici (Festival A tempo), Gorici, Trstu, Murcii, Madridu (Veranos de la Villa), na Festivalu Emilia Romagna in na Dunaju, so vselej naleteli na navdušen sprejem pri občinstvu in kritiki. Poleg tega ansambel vzpodbuja nastanek novih glasbenih del, skrbi za notne izdaje in objavlja promocijske zgoščenke.

Že devetnajsto sezono prireja ciklus koncertov Sozvočje svetov v sodelovanju z Narodno galerijo iz Ljubljane. Prireditev povezuje predavanja o likovni umetnosti s koncerti komorne glasbe in privablja ljubitelje likovne in glasbene umetnosti.

Ansambel je sodeloval z mednarodno  priznanimi slovenskimi glasbenicami: pianistko Dubravko Tomšič Srebotnjak, flavtistko Ireno Grafenauer in altistko Mirjam Kalin, gostil pa je tudi številne ugledne tuje glasbenike, kot so violončelisti Aleksander Rudin, Miša Majski in Enrico Dindo, kontratenorist Markus Forster, violinistke Sarah Chang, Pria Mitchell in Alissa Margulis, pianistka Polina Lesšenko, hornist Stefan Dohr, oboist Jonathan Kelly in flavtist Massimo Mercelli. Posebno doživetje je bilo sodelovanje z  akordeonistom Richardom Gallianom na festivalih Glasbeni september 2007, Festival Maribor 2010 in na Dubrovniških poletnih igrah 2011.

Ansambel je bil v letu 2009 rezidenčni orkester pod umetniškim vodstvom violinista Richarda Tognettija. Uspešno sodelovanje je ansambel nadaljeval tudi v letu 2010, ko je nastopil skupaj z Avstralskim komornim orkestrom.

Repertoar Komornega godalnega orkestra  Slovenske filharmonije obsega skladbe vseh stilnih obdobij, posebno pozornost pa namenja  ansambel stvaritvam slovenskih avtorjev, tudi tistih najmlajših, ki se šele uveljavljajo. Za svoje uspešno delo je ansambel prejel več nagrad in priznanj: Nagrado Prešernovega sklada leta 1999, Župančičevo nagrado leta 2004, Betettovo nagrado leta 2006 in Plaketo glavnega mesta Ljubljana leta 2012.


 

 

LA PASSIONE

24. 9. 2018 19:30