SI

I

EN


NOVICE

news

Hvala!

Kako čas beži, kadar nam je lepo! Težko je verjeti, da je Festival Maribor 2018 že za nami. Bilo je strastno, udarjale so strele, občudovali smo moč srca in uživali v otroškem smehu. Čudili smo se bučanju narave in slavili večna prijateljstva, predvsem pa uživali v osmih čudovitih dneh in nočeh polnih dobre glasbe.

Zanje se vam iz srca zahvaljujemo, dragi
Nicolas Altstaedt, Haydnova filharmonija, Alexander Lonquich, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester SNG Maribor, Gergely Dubóczky, Dávid KutasLászló SeemanMahir KalmikBoštjan Lipovšek, Adriana Magdovski, Konservatorij za glasbo in balet Maribor in Peter Kus! Hvala, da ste bili (veliko in strastno) srce našega festivala. Hvala za vaše razdajanje na našem odru, hvala za vaše prijateljstvo!

Hvala tudi vam, drago občinstvo! Zahvala gre vsem: tako našim najmanšim obiskovalcem – da, tistim z dudami –  kot tudi tistim sivolasim, ki naš festival zvesto spremljate že desetletja. Prav zaradi vas se že lotevamo priprav na novega, zato se ne poslavljamo, temveč vam kličemo nasvidenje in dobrodošli na Festivalu Maribor 2019!

02.10.2018
news

In kaj je vaša strast?

Odkrijte svojo strast! Sledite svoji strasti! Te vrstice se berejo kot marketinški slogani, kajne? In res, v sodobnem življenju, v katerem je za večino dobrin potreben le klik z miško, verjamemo, da je strast kar koli, kar nam pomaga, da se v svoji koži dobro počutimo in kar nam daje občutek, da živimo polno življenje (v večini primerov polno novih čevljev in pološčene pločevine). Zibajoč se v svojem puhastem rožnatem oblačku potrošništva smo pozabili, da je strast vse prej kot občutek ugodja in prijetno popotovanje do nečesa, po čemur hrepenimo. Govorimo seveda o pravem hrepenenju, pozabite na čevlje in avtomobile. O hrepenenju, ki je tako močno, da smo pripravljeni nasprotovati razumu in slediti klicu, čeprav vnaprej vemo, da bo bolelo. Čeprav nam pamet pravi, naj se ustavimo in pozabimo na vse skupaj, gremo naprej. Nimamo izbire. Ne moremo se ustaviti. Preveč nam pomeni. To je strast!

Je v vašem življenju kaj takšnega? Ste že odkrili svojo strast? Če je vaš odgovor nikalen, vas vabimo na koncert
La passione. Na sporedu je namreč kar nekaj najbolj strastne pa tudi najbolj premišljujoče in poglobljene glasbe, ki je bila kadar koli napisana, slišali pa jo bomo v izvedbi izvrstnih glasbenikov, ki so svojo strast našli v njenem izvajanju. Na odru bodo namreč pianist in dirigent Alexander Lonquich in Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije z gosti. Odlična priložnost torej, da se odklopite od zunanjega sveta in potopite v globine svoje duše. V njih se prav gotovo skriva tudi vaša strast in čaka, da jo odkrijete. Obljubimo!

PS: Obljubimo tudi, da se tisti del vašega popotovanja, ki zajema trpljenje, prične šele potem, ko boste že zdavnaj zapustili koncertno dvorano!

24.09.2018
news

Moč srca

Pričnimo z nekaj medicinskimi dejstvi. Človeško srce bije 115.200 krat na dan. To je vrtoglavih 4800 udarcev na uro, kar pomeni, da bi v času našega koncerta Moč srca v nedeljo, 23. septembra morali našteti dobrih 12.000 udarcev. Bi morali. Pa jih ne boste! Ob sporedu, ki ponuja nič manj kot vse Beethovnove sonate za violončelo in klavir, jih bo zagotovo veliko, veliko več. Ne le zato, ker je tak spored izziv tudi za poslušalce, ne le izvajalce, temveč zato, ker je predstavlja sonatni cikel enega vrhuncev Beethovnove ustvarjalnosti, z glasbo, ki je obenem intimna in heroična, strastna in poduhovljena, tenkočutna in dramatična! Neskončno vesolje vzdušij, misli in občutkov, v katerem odseva vse življenje tragičnega genija. In ker bosta na odru Alexander Lonquich in Nicolas Altstaedt, bo to epsko popotovanje še posebej intenzivno in strastno – ognjemet virtuoznosti in vrtiljak emocij. Ste pripravljeni nanj? Kakšna je moč vašega srca?

23.09.2018
news

Nevihta? Tornado!

»Mozartova glasba je tako lepa, da zvabi angele z neba,« je rekel pesnik.

Če smo povsem iskreni, vam ne moremo zagotoviti, da se bodo
v soboto, 22. septembra v Unionsko dvorano spustila krilata bitja, lahko pa vam zagotovimo večer nebeško lepe glasbe in – strele! Ni nam treba vremenskih kart za napoved, da Mozartova zadnja simfonija, primerno poimenovana po vrhovnem Rimskem bogu v izvedbi briljantne Haydnove filharmonije pod vodstvom Nicolasa Altstaedta, prinaša bliskanje in grmenje vsaj tako gotovo kot je ena in ena dve.

Dodajmo še večno priljubljeno Haydnovo simfonijo Ura in dih jemajoči Schumannov Koncert za violončelo in dobili bomo glasbeni vihar Jupitrovih dimenzij. Ne, tokrat ne mislimo na božanstvo, temveč na planet. Velikana, katerega masa je tisočkratnik sončeve ali dvainpolkratnik vseh planetov Sončnega sistema skupaj. Enormne proporce. Za enormen užitek! Ne zamudite ga!

 

 

21.09.2018