SI

I

EN


O festivalu 2018

Spoštovani obiskovalci in obiskovalke,

čas, ko pišem uvodnik za programsko knjižico Festivala, je eden najbolj vročičnih v letu. Z rokami, polnimi dela, in vedno večjim pričakovanjem odštevamo dneve do novega festivala. In ta res ni vsakdanji dogodek. Vse manj vsakdanje postaja tudi zavzeto živo glasbeno poustvarjanje. Prav tako je, na žalost, vedno manj prisotna lepa navada rednega obiskovanja koncertov.

Ne bo me presenetilo, če mi boste priznali, da se za obisk živih izvedb klasične glasbe odločite predvsem, ko so te del festivala. Festival je nenazadnje slavje; in na pravo slavje, sploh če je v dobri družbi, je vredno priti. Pri Festivalu Maribor se tega zavedamo – naša dobra družba je glasbeniška in vedno na vrhu prioritet.

Vemo, da mora biti dobro slavje nepozabno. Slavimo namreč nekaj posebnega. Nekaj, kar nas neznansko razveseli, zapolnjuje, osmišlja, nas žene naprej. Slavimo ob trenutkih osrediščene polnosti in najgloblje pristnosti: ob združitvi z ljubljeno osebo, rojstvu otroka, ob posebnem dosežku. Slavje je lahko tudi intimno, tisto notranje – ko beremo knjigo, ki se nas dotakne na najobčutljivejših mestih, ali poslušamo glasbo, za katero smo prepričani, da prenaša takšna čustva, kot so tista, ki se v nas porodijo ob prelomnih življenjskih dogodkih. To so trenutki, v katerih nas prevzame silovitost življenja in ko srce utripa hitreje.

Naj vam zaupam: glasba je zame ena najzvestejših in najbolj pozornih spremljevalk življenja.

Osvojila me je s slutnjo neskončnih razsežnosti človekove domišljije in globine, z obljubo, da mi bo razkazala svet v svoji lepi resničnosti in mi dala v okušanje vsa čustvovanja, tudi tista, ki me še čakajo. Glasba je nato te obljube izpolnjevala, spremljala me je povsod, z zvestobo in zagnanostjo najboljšega prijatelja. In vsaj v eni stvari vedno ostaja neprekosljiva: nič in nihče drug ni znal posredovati občutenja strasti tako dobro kot ona; tako dobra je v tem, da sem – kakor že nešteti pred menoj – začela verjeti, da je kar strast sama.

Pri Festivalu Maribor smo v vitalno silovitost glasbe globoko prepričani. To vsekakor drži tudi za Nicolasa Altstaedta, enega najbolj polnoživih glasbenikov, kar jih poznam. On bo določil podobo in zven Festivala Maribor v naslednjih treh letih. Nicolasu Altstaedtu bodo sledili predani glasbeniki Haydnove filharmonije, orkestra, ki pod njegovim umetniškim vodstvom izrisuje novo vizijo skupnega glasbenega poustvarjanja. Sodelovali bodo tudi številni slovenski glasbeniki, in to tako pod Altstaedtovim vodstvom kot s pianistom in dirigentom Alexandrom Lonquichom, velikim poznavalcem umetnosti in nemirnim raziskovalcem, predvsem pa srčnim glasbenikom, s katerim se vsak koncert prelevi v intenzivno, nesebično predajanje glasbe. Veseli smo ponovnega sodelovanja Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra SNG Maribor. S slednjim bodo ob dvajseti obletnici svojega prvega, bleščečega nastopa v Mariboru nastopili vrhunski hornisti Dávid Kutas, László Seeman, Mahir Kalmik in Boštjan Lipovšek, in sicer pod vodstvom vzpenjajoče se zvezde, mladega madžarskega dirigenta Gergelyja Dubóczkega. S posebno mislijo na otroke in vse, ki vas še navdaja otroška razigranost in radovednost, smo osmislili dogodke letošnjega sklopa Festivala Maribor med otroki. Ves čas festivala bo v Vetrinjskem dvoru odprta razstava Zvočni vrt Petra Kusa, ki vabi k ogledu, raziskovanju in preizkušanju. Posebno živahna bo festivalska sobota, ko bo niz koncertov razveselil in angažiral otroke in njihove družine. Bodite v soboto, 22. septembra, vsekakor bi bližini Vetrinjskega dvora in Pokrajinskega muzeja Maribor! Še več o moči glasbe bo izdala zvočna predstava Džumbus, ki je z avtorjem Petrom Kusom in mešano mednarodno zasedbo požela izjemne uspehe doma in na odmevnih prizoriščih v tujini.

Tudi letos smo ponosni na harmonično sodelovanje s koproducentoma, SNG Maribor in Konservatorijem za glasbo in balet Maribor, na podporo Mestne občine Maribor, ki je ena redkih, ki v tem času ne zapira oči pred posebnim pomenom umetnosti, ter vseh drugih, ki nas letos znova podpirajo.
Dovolite, da še zaključim ta nagovor osebno, z enostavnim in povzemajočim vprašanjem: kaj mi glasba pomeni? Krila, ko misliš, da boš lahko poletel. Popotovanje, ko druga ne zadoščajo. Življenje takrat, ko se ti zdi, da ga ne živiš zares. Tolažbo. Spremstvo, soundtrack življenja … S strastjo srca in močjo glasbe tako zarisujemo to glasbeno slavje, novo izdajo Festivala Maribor.

Verjamem, da se ponovno vidimo!

Vaša, 

Barbara Švrljuga Hergovich
Vodja programa Koncertne poslovalnice in Festivala Maribor
Narodni dom Maribor